Miljösmarta hus logotype

Materialval

Tiden har inte stått stilla

    

Det vackra är tidlöst! Oavsett om du föredrar traditionell stil eller modern, så sitter det miljösmarta i våra hus framförallt under fasaden. Här följer exempel på typiska materialval i Miljösmarta Hus.

Golv    

Ett varmt golv gör att hela rummet känns varmare och i hela huset finns vattenburen golvvärme istället för element, vilket gör att man kan sänka innertemperaturen och ändå få samma värmeupplevelse. Trä har en naturlig isolerande förmåga, det är tåligt, vackert och ger en skön känsla, men där vi av slitskäl föredrar tuffare ytor, som i kök, hall, tvättstuga och teknikrum, ligger det sten eller klinker, Givetvis i badrummet också, där det är extra skönt med varma golv.     

Vitvaror

Miljösmarta Hus har extremt energisnåla vitvaror, trots en utrustningsnivå över standard. När vi byggde Åsaliden valde vi unika vitvaror, som drivs drivs av hetvatten från fjärrvärmesystemet.

Taket

Många av våra hus ser ut som om se har traditionella plåttak. Det är det inte. Men lika snyggt, gediget gjort, och mycket hållbarare, eftersom det är tillverkat av återvunnen aluminium. När aluminiumet oxideras bildas en naturlig hinna som skyddar mot surt nedfall, partiklar, påväxt av mossa m.m. Det är ingen slump att man väljer att göra båtar i Aluminium - och inte att vi gärna väljer att göra tak av aluminium. Med rätt taklutning kasar vintersnön för det mesta av huset av sig självt.

Solfångare och solceller

Miljösmarta Hus har solfångare, för att kunna ta tillvara så mycket solvärme som möjligt i vårt solfattiga land. Exempelvis utrustades Åsaliden, ett hus på 190 kvm, med 40 kvm solpanel och lika mycket solceller. Lite nytänkande var vår idé att sätta plana solceller på öst- och västfasaden, för att även ta tillvara morgon och kvällssol och för att förlänga solsäsongen vår och höst. Resultatet blev ett hus som vår, sommar och höst, genererar mer KWh än vad som förbrukas under vintern. Åsalidens system genererar så mycket att det kan leverera sitt överskott av hetvatten och el tillbaka till värmeverket. Därför kallas just Åsaliden för ett plusenergihus.

Sedum

Tak kan kläs med vacker sedum, d.v.s. ett mosstak som både tar upp vatten från nederbörd, minskar avrinningen och utjämnar temperaturen i huset. En nygammal idé som använts sedan urminnes tider i Småland.

Det finns mycket mer

att berätta om Miljösmarta Hus i allmänhet och om huset Åsaliden i synnerhet, för dig som vill veta mer konkret vad ett Miljösmart Hus kan se ut som och innehålla när det är klart. En del finns bifogat i pdf:en här. Om du har ytterligare frågor, tveka inte att kontakta oss.